08-560 512 11

info@adelsoagg.se

Om ägg

Kan äggen få smak från annan mat?

Ett ägg har ca 10 000 små porer som har en sammalagd yta på 2 kvadrat mm, genom porerna "andas" ägget vilket innebär att ägget kan ta upp smak från annan mat, därför ska du undvika att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror.

Om du låter äggen vara kvar i förpackningen skyddar den äggen mot påverkan.

Går det att veta när ett ägg är gammalt ?

Kanske har du hört att det går att pröva ifall ett ägg är färskt eller gammalt genom att se hur det sjunker eller flyter i vatten, anledningen är att det finns en liten luftblåsa i äggets topp och ju äldre ett ägg är ju mer vatten har ägget tappat genom att det andas genom skalet och istället har luftblåsan växt.

Ett färskt ägg ligger ner på botten, efter ca 2 veckor ställer sig ägget upp

 

Varför är äggen ibland bruna?

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror istället på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita hönor värper vita ägg. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.

Varför blir en del ägg stora och andra små?

Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

 

Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt?

En ung höna värper små ägg, eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen
tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

 

Varför har vissa ägg flera gulor?

Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på "omognad" i hönans äggproduktion. Hönan
släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

 

Varför skiftar gulans färg i olika ägg?

Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönsen har fått. Äggulans färg har inget med näringsinnehållet att göra.

 

Varför är det så svårt att skala ägget ibland?

Ett riktigt färskt ägg är svårare att skala. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.

 

Varför är äggvitan ibland lösare till konsistensen?

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Som regel har stora ägg tunnare vita än små ägg.

 

I ägget finns en snodd? Vad är det?

Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att
äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.

 

Är kolesterolet i ägget farligt?

Kolesterol är en väsentlig del av strukturen i varje kroppscell, nödvändigt för att människokroppen
ska fungera.

Kolesterolet bildas i kroppen och behöver inte tillföras med födan. Kroppen minskar dock sin egen kolesterolproduktion om vi får i oss kolesterol.


Kan jag frysa ägg?

Nej, inte i sitt skal då skalen spricker vid infrysningen och gulan blir seg. Ägginnehållet ( gulan och vitan) kan slås upp och röras samman för att sedan frysas. Äggmassan går sedan bra att återupptina.

 

Kan jag anrätta hela ägg i mikrovågsugn?

Nej. Genom uppvärmningen utvidgas ägginnehållet snabbt och ägget exploderar.

 

Vilken äggstorlek använder man i recept?

De flesta recept anger hur många medelstora ägg du ska använda. Har du små ägg kan du behöva öka
antalet ägg för att lyckas med receptet. 

Vad betyder viktklass M?

När kvalitetskontrollen och genomlysningen är klar så sorteras äggen efter storlek. Det finns fyra storleksklasser för ägg:
- XL (Mycket stora) mer än 73 g
- L (Stora) 63-73 g
- M (Medelstora) 53-63 g
- S (Små) 43-53 g

De äggen som är större eller mindre kommer aldrig ut till butiken utan skickas till produktindustri som torkar äggen för att ingå i kakmixer och annan matlagning.

Hur många ägg värper en normalhöna om året?

Cirka 300. Snittvikten är 62 gram varav gulan väger 20g och vitan 40g.

 

Behöver jag vara rädd för att hönsen fått antibiotika ?

Svensk äggproduktion är ett föredömme vad gäller användning av antibiotika, det skulle enbart användas om en veterinär bestämt att det ska ges för att djuren är sjuka. 

Livsmedelsverket provtar och letar efter restsubstanser i bl.a ägg och kan med analyserna slå fast att svenska ägg är fria från antibiotika.

 

Är ägg nyttigt?

Ägg är rena vitamininjektionen!
Med ett enda ägg och ett glas apelsinjuice har du fått i dig större delen av dagens vitamindos. Ägg innehåller ren protein och vitaminerna A,D,E,K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.
Vitamin B2 (riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar.

Energiinnehåll per 100 g: Energi 640 KJ (150 kcal), Protein 12 g, kolhydrat 1 g, Fett 11 g.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.