Goda recept med svenska ägg
Svenska hönor är förmodligen lite gladare än andra hönor. Sverige anses nämligen ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Vi äggproducenter är noga med att tillgodose värphönsens naturliga beteende och låter till exempel deras näbbar få vara som de är.
Tack vare ett omfattande kontrollprogram är svenska ägg garanterat salmonellafria. Om du vill ha en rå äggula till din Biff Rydberg eller Carbonara så kan du vara helt trygg. Det är gott att veta och känns förmodligen lite bättre i magen.
Här har vi samlat några av våra favoritrecept.
Låt dig väl smaka och glöm inte att ta ett tillägg varje dag.
Pocherat ägg på surdegsbaguette
samt persiljemajonnäs
4 svenska ägg
1l vatten
1 msk ättika
1 tsk salt
4 skivor surdegsbaguette
8 skivor parmaskinka Romansallad
Majonnäs
2 dl rapsolja
1 dl persilja
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
Lägg upp parmaskinkan på smörpapper och ”torka” dem i ugnen på 150 grader tills de är krispiga. Grilla brödet med olivolja i grillpanna alternativt i ugnen. Koka upp vatten i en låg kastrull, tillsätt salt och ättika. Knäck äggen i en kopp och låt dem sedan glida i vattnet. Sjud sakta i 3-4 minuter.
Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på papper så de rinner av. Mixa persiljan med vitlök och oljan så den blir grön. Blanda äggulorna med senap och häll droppvis i oljan under kraftig vispning. Smaksätt med salt och peppar. Arrangera efter bilden.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Laxtartar gratinerad med sabayonne
smaksatt med hovmästarsås
200g gravad lax
1 st schalottenlök, finhackad
1 msk dill, hackad
1/2 äpple, skalat och i tärningar
Sabayonne:
4 äggulor
2 tsk vittvin
2 msk hovmästarsås
Tärna ner laxen och blanda den med lök, dill
och äpple. Smaksätt med salt. Fördela i 4 st utstickningsformar - pressa. Vispa ihop äggulorna med vinet och sätt det på mellanvärme och vispa konstant tills den blir en tjock kräm. Tag bort från värmen och fortsätt vispa lite. Har du för hög värme så är det lätt att det blir ”äggröra”. Blanda i hovmästarsåsen och slå allt över laxtartar.
Gratinera i ugn på 250 grader.
Tips: Mixa lite kavring med smör och torka i ugn till det blir krispigt god konsistens till rätten. På bild ligger det med fänkålscrudité.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Kyckling och äggsallad med
saltrostade hasselnötter
1 grillad kyckling, plockat kött
4 hårdkokta ägg, grovt hackade
Blandad sallad t ex roman, spenat och isberg
1 rödlök, tunt skuren i ringar
1 gurka, skalad i tärningar
3 msk hasselnötter, grovt hackade
Dressing:
2 äggulor
2 msk Dijonsenap
1 tsk vinäger
1 dl rapsolja
Salt och peppar
Vispa ihop senap, vinäger och äggulorna. Vispa sedan i oljan försiktigt tills dressingen blir tjock. Smaksätt med salt och svartpeppar. Värm en stekpanna och tillsätt några droppar olja, rosta hasselnötterna gyllenbruna. Blanda salt med lite vatten och skvätt det över nötterna i slutet. Blanda kycklingköttet med dressingen, lök, gurkan, äggen och till slut vänd försiktigt i salladen så den behåller sin krispighet. Garnera med hasselnötterna. Tips: Lägg salladen i kallt vatten några minuter innan och använd sedan en salladsslunga.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Hallonparfait med rostad
mandel och amaretto
3 svenska ägg
1 dl socker
1 msk amaretto
4 dl grädde
3 dl hallon
1 dl mandelspån, rostade
Vispa ihop ägg, socker och amaretto. Sjud på mellanvärme och vispa konstant tills det blir en fast kräm, tag bort från värmen och fortsätt vispa tills det är kallt. Vänd i hallonen och sedan grädden som är vispad. Lägg upp i form och frys i ca 1 timme. Ta ut och skär upp önskad form och doppa i mandeln.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef, Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Ugnspannkaka med grillad oxbringa
samt äppelchutney
Ugnspannkaka:
5 dl grädde
2 1⁄2 dl vetemjöl
5 svenska ägg
1⁄2 tsk salt
2–3 msk smör
400g oxbringa, rimmad kokt
Chutney:
2 st röda äpplen, skalade och tärnade
1st schalottenlök, finhackad
2 cm chili
1 msk socker
1 msk vitt vinsvinäger
1 kanel
Sätt ugnen på 200°. Vispa ut mjölet i hälften
av grädden till en slät smet. Vispa i resten av
grädden, äggen och saltet. Smörj pannan
med smöret.
Häll i smeten och grädda 20–25 min. Fräs löken i
smör och tillsätt socker, låt få en gyllenbrun färg.
Häll i äpplen, chili, kanel och låt sjuda. Smaksätt
med salt, peppar och vinäger. Skär oxbringa tunt
och grilla på hög värme i grillpanna.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Pressad färskpotatis och ägg smaksatt
med brynt smör och matjessill
200 g färskpotatis
5 hårdkokta svenska ägg, grovt delade
60 g smör, brynt
1 knippe gräslök, hackat
4-6 matjessillfiléer
1 bit pepparrot
2 msk krasse
Koka potatisen och häll av vattnet, låt den ånga av och svalna lite. Mosa sönder potatisen lite med gaffel och vänd i ägg, gräslök och smör. Smaksätt med salt och peppar, pressa hårt i t.ex. en rak sockerkaksform. Ställ in i kyl och låt den stelna. Skär sedan upp stavar och lägg upp på tallrik eller fat. Dela matjessillen och vänd runt den med riven pepparrot och krasse.
Tips: Låt den pressade potatisen stå framme en stund innan servering. Spara lite av det brynta smöret och slå över vid servering.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam
Getost-frittata med ruccola
och lufttorkad skinka
8 svenska ägg
4 kokta potatisar, tärnade 1 schalottenlök
Olivolja
180 g getost
200 g skinka t ex Parma Ruccolasallad
Stek potatisen i oljan med löken så det tar färg. Vispa ihop äggen med salt och svartpeppar efter smak och rör runt. Vänd ner det i stekpannan och rör runt, när det börjar få färg på sidorna så smula i getosten och vänd med en tallrik. Lägg upp och servera med skinkan och ruccolasallad som är vänd i lite olja. Servera gärna med nyrostade pinjenötter.
Recept: Krister Dahl, Executive Chef, Gothia Towers
Foto: Katja Ragnstam